Foto door Brenda Slagter

Blog en fotografie door: Brenda Slagter

De pandemie heeft ons niet alleen massaal aan het online werken gebracht: ook leren en ontwikkelen zijn we in grote getale virtueel gaan doen. Hoe hebben we dat ervaren? En wat is de effectiviteit daar nu echt van? De afgelopen weken ben ik op onderzoek gegaan na gesprekken met L&D specialisten die zich met corporate leren bezig houden.  

23 jaar geleden studeerde ik als Onderwijskundige af op het meten van rendement van leren en rondde dit jaar de training Certified ROI Professional af bij ROI Institute Europe. Het thema houdt me dus al lang bezig. Daarnaast hoorde ik een aarzeling bij L&D specialisten: zijn we nu eigenlijk wel goed bezig, nu we alles versneld online ‘gooien’?

Ger Driesen (Learning Innovation Leader bij aNewSpring) gaf begin vorig jaar in een sessie die ik faciliteerde al aan dat we veel ‘transporteerden’ (lees: materiaal en werkvormen dat uit offline trajecten kwam online beschikbaar maken). Er was echter ook een noodzaak om te ‘transformeren’: het aanpassen van designs, inhoud en materiaal op het online leren. Mijn onderwijskundig instinct zegt dat er nu misschien wel in uren meer geleerd wordt dan voorheen (in elk geval virtueel), maar dat het niet altijd effectief is. Leerdoelstellingen worden mogelijk wel behaald (áls design en inhoud bij elkaar kloppen): maar wordt het geleerde ook echt toegepast in de praktijk? Is er echt ondersteuning van leidinggevende en collega? En wat is de impact op de business?

Onderzoek

Klaas Toes (CEO van ROI Institute Europe) en Gooiconsult en ik hebben onze kennis gebundeld in de whitepaper: Het rendement van virtueel leren. Meer informatie over de whitepaper en vrijblijvend aanvragen kan via: Whitepaper Rendement van virtuele leren