Brenda Slagter

Tekst en fotografie door: Brenda Slagter

Of vergissen we ons hierin? In mijn blog van over virtueel leren sprak ik al over het verschil tussen transformeren en transporteren: twee termen die Ger Driesen aan het begin van de pandemie lanceerde. Massaal werd inhoud van leeractiviteiten online gezet, zonder dat het design werd aangepast. Sommigen liepen toen over van werk, anderen kregen het (ongewenst) heel rustig. Overal zag ik signalen dat er massaal virtueel geleerd werd. Webinars schoten als paddenstoelen uit de grond, trainers gaven hun programma’s plotseling online, scholen gingen over op hybride onderwijs.

Hoeveel werd er ‘meer’ geleerd? In hoeverre werden designs aangepast? Kwamen we wel verder dan ‘geïnspireerd raken’? Deden we iets met al die nieuwe kennis? Passen we het ook echt wel toe? Zijn alle trainers eigenlijk wel in staat om écht effectief online en/of hybride les te geven? Dat vraagt toch om heel andere talenten…

Meerdere keren stelde ik deze vragen aan ervaren L&D specialisten binnen organisaties. Niemand had het antwoord. We deelden best practices met elkaar en ook flaters. Er werd keihard gewerkt om ‘running business’ mogelijk te houden en alle verplichte trainingen (zoals WFT maar ook BHV etc.) online beschikbaar te maken. Dat bleek zowel voor aanbieders van leeractiviteiten als voor deelnemers niet altijd even makkelijk. Laat staan dat er ruimte was om in alle rust na te denken of we écht goed bezig waren met elkaar. We bouwden bruggen terwijl we er op liepen.

Nu de ergste hectiek achter ons ligt, zie ik dat we afstand nemen en vanuit een helicopterview gaan kijken of het klopt wat we doen. En vooral: hoe kunnen we ervan leren naar de toekomst? Wanneer is online en/of hybride leren nu eigenlijk wél effectief? Wanneer behaal je niet alleen je leerdoelstellingen maar is er ook sprake van transfer van het geleerde naar de praktijk? En wanneer draagt dit nu echt bij aan het behalen van organisatiedoelstellingen?

Onderzoek

Dat vraagt om onderzoek en dat dacht ik wel even boven water te halen. Ik zat ernaast. Er is geen actueel onderzoek naar gedaan. Wel heb ik veel artikelen gelezen over de voorwaarden voor rendement van virtueel leren. En die heb ik gelegd naast de aloude voorwaarden voor offline leren. Daarnaast heb ik in samenwerking met ROI Insitute en Gooiconsult waar ik sinds een klein jaar al associate consultant L&D aan verbonden ben een poll uitgezet.  Ben jij L&D specialist en houd je je structureel bezig binnen een organisatie met leren en ontwikkelen? Vul dan onze poll in op onze LinkedIn-pagina. Ik kijk uit naar je bijdrage!

Resultaten

De resultaten van het onderzoek lees je in de whitepaper: Het rendement van virtueel leren. Meer informatie over de whitepaper en vrijblijvend aanvragen kan via: Whitepaper Rendement van virtuele leren

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Brenda Slagter of Klaas Toes.